Alles over slapen, dromen, het nachtelijk brein en creatief denken.

Professor Deirdre Barrett over creatief dromen op TEDx Knoxville (Engelstalig)

 

Deirdre Barrett Interview met Dreams Cloud Part 1 (Engelstalig)

 

Deirdre Barrett Interview met Dreams Cloud Part 2 (Engelstalig)

 

 

 

 

 

 

 

 

dream 300px

Problemen oplossen terwijl je slaapt, hoe doe je dat? Deirdre Barrett, professor psychologie aan Harvard Medical School, bestudeert al 20 jaar de mogelijkheid om problemen slapend op te lossen. Het dromende brein is razend actief, en biochemisch gezien in optimale staat om nieuwe verbanden te leggen. Barrett vraagt haar studenten om creatieve oplossingen te vinden in hun dromen, vooral voor vraagstukken waar logisch nadenken op vastloopt.

De methode is simpel:

 1. Formuleer voor het inslapen een vraag (‘Ben ik wel echt verliefd op Jaap? Welke afstudeerrichting kies ik?’).
 2. Droom.
 3. Verbaas je in de ochtend over je briljante oplossingen.

In de praktijk blijkt enig oefenen wel nodig

Het slapend brein mag dan briljant zijn, het laat zich niet zo makkelijk sturen. De helft van de studenten lukt het om over hun probleem te dromen, áls ze een week lang met dezelfde vraag naar bed gaan. Een kwart droomt ook een oplossing. Overigens niet altijd meteen: soms droomt een proefpersoon 2 nachten over een gesteld probleem, om in nacht 3 pas de oplossing te vinden.

Emotionele en persoonlijke problemen scoren het hoogst

Probleemoplossend dromen heeft het meeste succes als het onderwerp de dromer na aan het hart ligt. Maar Barrett gaat er van uit dat we onze nachtelijke creativiteit veel breder kunnen inzetten. In haar boek The Committee of Sleep: How Artists, Scientists, and Athletes Use Their Dreams for Creative Problem Solving – And How You Can Too beschrijft ze hoe haar studenten huiswerkopdrachten maken in dromen. De meesten dromen over persoonlijke problemen, of dingen waar ze mee bezig zijn, zoals tentamens. Sommigen lukt het zelfs om dromend een wiskundig probleem te ontrafelen.

Probleemoplossend slapen: zo doe ik dat

1- Formuleer een probleem. Het verwoorden van een vraagstuk blijkt een belangrijke stap: denken gaat makkelijker na het stellen van een duidelijke vraag. Hoe specifieker, hoe beter. Vage of algemene vragen nodigen uit tot vage of algemene antwoorden, ook in de nacht. De vraag opschrijven als volledige zin helpt om nog concreter te formuleren.

2- Neem je voor het slapen voor om over de vraag te dromen. Daar zijn een hoop methoden voor: kleine rituelen om het brein een kickstart te geven voor de nacht.
Bijvoorbeeld:

 • Herhaal de vraag een paar keer in je hoofd.
 • Visualiseer de vraag.
 • Schrijf de vraag op een notitieblok, en leg dat naast je bed.
 • Zeg het gewoon een keer hardop.

Het gaat om de focus, dus geef die vorm zoals bij je past.
Het maakt ook uit wat je vraagt. Rationeel kunnen wij mensen onszelf voor de gek houden met drogredenen (‘Nee, heus, ik presteer juist heel goed onder stress’ en ‘Ach, nee, ik ben helemaal niet boos!’). Dat lukt in de slaap niet zo makkelijk, omdat rationeel denken dan op een laag pitje staat. Emoties hebben vrij spel, en jezelf emotioneel voor de gek houden is heel moeilijk. Dus zorg dat de vraag oprecht is, en wees voorbereid op ongenadig eerlijke inzichten.

3- Schrijf je dromen meteen op als je wakker wordt. Of de eerste gedachten van de ochtend. Dat kan bijvoorbeeld ook de tekst zijn van een liedje dat door je hoofd speelt. Let op ‘bizarre’ elementen, want de meeste droomoplossingen hebben de vorm van een metafoor.

Voorbeeld: Pip (44 jaar, ICT-specialist) maakte eens een lange wandeltocht met een zware rugzak op zijn rug. Tijdens het wandelen kreeg hij last van zijn achillespezen. ‘Toen droomde ik dat mijn voeten wieltjes waren die ronddraaiden. Ik bedacht dat ik mijn voeten beter moest afwikkelen: netjes eerst de hiel neerzetten en afrollen naar de teen.’

4- Breng je briljante oplossing in de praktijk, als die zich daartoe leent.

Pip zei: ‘Ik probeerde het overdag en het hielp inderdaad. Ik moet daar nog steeds af en toe aan denken bij het wandelen’.

 

Veel plezier,

Nicoline

PS: Meer onderzoeken van Deirdre Barrett vind je hier.

-
Previous postWhy do we dream of deceased loved ones? Next postMusical 'Waanzinnig Gedroomd'

1 comment

 1. @Tessa_LifeCoach says:

  okt 14, 2014

  Beantwoorden

  Ook proberen? Probleemoplossend dromen: http://t.co/Tn3weD7dMV

What do you think?

Name required

Website