Nicoline Douwes Isema (foto: Petra van Vliet)

Nicoline Douwes Isema (foto: Petra van Vliet)

‘Dus jij legt dromen uit?’ 
‘Ik leg niks uit, dat ga jij zelf doen’

Wat betekent mijn droom? is een vraag die veel mensen graag beantwoord zien. Maar zulke vragen beantwoord ik nooit. Dromen zie ik als denken in je slaap, en dat denken doe jijzelf. In plaats van voor iemand in te vullen wat hij of zij gedroomd heeft, help die hoogstpersoonlijke droomsymbolen te vertalen, en ze concreet te maken. Ik help je ook te beoordelen: is deze droom nuttig voor mij, en wat kan ik ermee?
Soms is het antwoord duidelijk, geeft het inzicht of weet je: deze droom is een verwerking van de dag.
Soms is het antwoord: deze droom betekent niets voor mij, maar wel voor mijn vrienden/kinderen/collega’s, en onbewust ben ik er meer bij betrokken dan ik dacht.
Vaak is het antwoord een mix van meerdere opties.

Dat ik nooit vertel wat een droom betekent, is voor veel mensen even wennen, want dat verwachten ze wel. Maar de leden van de internationale Association for the Study of Dreams (IASD, waaronder veel wetenschappers, o.a. van Harvard University), waar ik ook lid van ben, hebben zich verbonden aan een strikte ethische code: dromen zijn heel persoonlijk, een ander kan de betekenis niet voor je invullen. Dus geen enkel lid van de association mag dat dan ook doen.

Wat doe ik dan wel?

Ik zie het zo: Dromen is denken in een superbrainstormomgeving. Je kunt er alles doen wat je overdag ook kunt – inspiratie krijgen, verwerken, voelen, van iemand houden, jezelf verbonden voelen met de wereld….
Maar, in een droom kun je nadenken zonder je ratio te gebruiken. Dat is handig, want je hebt geen last van de ja­maar­argumenten die je ratio overdag zo bereidwillig aandraagt. Je gevoel heeft alle ruimten, je creativiteit kan volop draaien, en alles wat je overdag (of s nachts) aanvoelt, kun je rustig verwerken, of in treffende beelden vertalen.

Bij droomcoaching help ik een droom te onderzoeken, maar ik geef geen betekenis aan de symbolen, ik interpreteer niets. De betekenis van een droom geeft de droomeigenaar zelf, hij is de expert als het om zijn droom gaat. Ik help zoeken naar betekenissen door als een detective vragen te stellen. Daarna begeleid ik het toepassen van de inzichten uit de droom in het dagelijks leven waardoor die omgezet kunnen worden naar actie.

Voordelen
Het gebruik van dromen binnen coaching heeft een aantal voordelen:
• een droom is eerlijk;
• in een droom zit vaak een oplossing verpakt;
• een droom is een goed feedbackinstrument;
• een droom is een superbrainstorm.

Snel tot de kern
Maar het grootste voordeel vind ik: een droombespreking komt razendsnel tot de kern. In een droom heb je geen rationele argumenten meer om jezelf voor de gek te houden, of te vertellen dat het allemaal wel mee valt. Je hebt alleen je echte, oprechte emotie. Dat is fijn, want we hebben het snel over de dingen die er echt toe doen. Maar het kan ook confronterend zijn: een droomanalyse is niet voor watjes!

Wil je nog actiever gebruik maken van je nachtelijk denkwerk? Dan is droomcoaching misschien iets voor jou. Met 3 tot 5 droombesprekingen zijn we al enorme stappen vooruit, omdat een droombespreking lange situatieschetsen overbodig maakt.

 

Meer over mijn aanpak vertel ik op de bank bij SUUSTV

 

 

Snel contact
Bel 06 – 45 43 26 43
Tweet naar @droomcoach
of mail naar welkom@droomcoach.com

Individuele droombespreking

Heb je een droom waarvan je vermoedt dat die belangrijk is? Of een terugkerende nachtmerrie die maar niet weg wil gaan? Ik sta voor je klaar.
We praten via de telefoon, skype, facetime…

In 45 minuten tot maximaal 1,5 uur is de droom compleet onderzocht, inclusief actieplan voor overdag.

Kosten: 60 euro per uur.
Bel voor een afspraak of meer informatie:

023 – 785 03 87 of 06 – 45 43 26 43

Hoe werkt zo’n droombespreking?

Marloes droomde bijvoorbeeld van sex met haar ex. ‘Ik werd wakker met een schuldgevoel. Ik wilde dit helemaal niet dromen want ik heb een vriend.’
Marloes vroeg mijn hulp om achter de betekenis van de droom te komen. Lees hier hoe we de droom onderzochten, en de conclusie die Marloes er uit trok. (Tipje van de sluier: het ging niet over de ex).

Droomcoaching

Wil je nog actiever gebruik maken van je nachtelijk denkwerk? Dan is droomcoaching misschien iets voor jou.
Een droomcoachingstraject beslaat 3-5 gesprekken.

Na het eerste gesprek gaat je brein vanzelf al aan het werk, ook ’s nachts. Die nachtgedachten zijn waardevol om mee te nemen bij een volgend gesprek. Noteer je tussen twee coa­chingsgesprekken dromen, dan is er prachtig materiaal om te onderzoeken. Die nachtelijke oplossingen zijn vaak de eye-openers waar je op zat te wachten.
We praten via de telefoon of skype. Een droomcoachingtraject kost 60 euro per uur.