Agnita Bloemendaal

 

 

 

 

 

 

 

‘Dromen is erg belangrijk. Je kunt alleen iets realiseren als je je er een voorstelling van kunt maken.
George Lucas (1944), filmregisseur, bekend van Star Wars en Indiana Jones.

Voor creatief denken op elk niveau, of je nu een list wilt bedenken voor een begrotingstekort of een idee nodig hebt voor het wie-past-er-op-de-kinderen- vraagstuk, blijkt ontspanning een cruciale factor. Niet voor niets krijg je in je slaap vaak ideeën. Maar creativiteit heeft ook voeding nodig, dus ontspanning betekent niet per se: niksdoen. Een avond bankhangen en film kijken is in dit licht een heel verantwoorde bezigheid, het is voeding en ontspanning tegelijk. We stelden een selectie inspirerende films voor je samen.

Un chien andalou – Luis Buñuel en SalvadorDalí (1929)
Buñuel en Dalí verfilmden stukken uit hun eigen dromen en regen die aaneen. Een plotloze stomme film van zestien minuten die even fragmentarisch en surrealistisch is als een droom zelf.

Le charme discret de la bourgeoisie – Luis Buñuel (1972)
Vijf Franse vrienden en hun Zuid-Amerikaanse partner-in-crime willen hun geslaagde drugshandel vieren met een diner. Maar een afspraak maken is nog niet eenvoudig. Het etentje wordt telkens door gebeurtenissen gedwarsboomd. Een surrealistisch verhaal met dromen binnen dromen.

Paperhouse – Bernard Rose (1988)
Een meisje komt tijdens haar dromen terecht in de wereld van haar schetsboek. Ze probeert haar nachtmerrie een positieve wending te geven door haar tekening aan te passen. Per ongeluk maakt ze de nachtmerrie daarmee alleen maar erger. Gebaseerd op het verhaal Marianne Dreams van Catherine Storr.

Dreams – Akira Kurasawa (1990)
Magisch-realistische film bestaande uit acht korte films gebaseerd op de dromen van Kurasawa zelf. In een van die dromen figureert Vincent van Gogh.

Paprika – Satoshi Kon (2006)
Psychiater Atsuko Chiba analyseert de dromen van haar patiënten met behulp van een machine. Wanneer de machine wordt gestolen gaat detective Paprika eropaf. Japanse animatiefilm gebaseerd op een kort verhaal van Yasutaka Tsutsui.

Uit: Wat heb jij gedroomd vannacht? De kracht van denken in je slaap. Meer filmtips vind je op pagina 54 van het boek.