James Abbott McNeill Whistler – Nocturne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Symbolisme van Van Gogh tot Kandinsky
In het Van Gogh Museum is tot en met 17 juni 2012 de tentoonstelling Dreams of Nature te zien, over het symbolisme in de schilderkunst.
Tentoongesteld zijn werken van kunstenaars uit de periode 1880-1920. Kenmerkend voor deze stroming is dat kunstenaars niet zozeer de zichtbare werkelijkheid wilden weergeven, maar dromen en visioenen wilden oproepen. Het was een reactie op de industrialisatie en het materialisme in Europa. Hun angst en pessimisme is in de schilderijen terug te zien, maar tegelijkertijd ook een verlangen naar spiritualiteit en mythologie.

In dezelfde periode raakte het gedachtegoed van psychiater Sigmund Freud (1856-1939) verspreid, hij publiceerde zijn boek De droomduiding in 1900, en werd Carl Gustav Jung bekend om zijn visie over archetypische droomsymbolen.
Naast werk van Van Gogh is in de tentoonstelling ook werk te zien van de belangrijke andere symbolisten, zoals Paul Gaugain en Odilon Redon.

Muziek uit de tijd van het symbolisme
Het symbolisme vindt zijn oorsprong in filosofie en poëzie en ook muziek speelde een belangrijke rol. Kunstenaars van verschillende disciplines lieten zich beïnvloeden door elkaar. Zo liet Wassily Kandinsky zich inspireren door de muziek van Arnold Schönberg, en schreef Sergej Rachmaninov een compositie bij het schilderij Het dodeneiland van Arnold Böcklin.

Tip: zondaglezingen
Tijdens een aantal zondagen organiseert het museum lezingen rondom de tentoonstelling.

26 februari 2012Europe 1900: New landscapes for changing times door Richard Thomson, Watson Gordon Professor of Fine Art, University of Edinburgh (Engels gesproken)

18 maart 2012‘Zoo nadert men de geest’ – Over symbolisme in literatuur en schilderkunst door Maarten van Buuren, hoogleraar Moderne Franse Letterkunde, Universiteit Utrecht

1 april 2012Symbolist landscapes and silent cities door Frances Fowle, Curator of French Art, National Galleries of Scotland (Engels gesproken)

6 mei 2012Gedroomde landschappen en muziek: Van Debussy tot Schönberg door Edwin Becker, hoofdconservator tentoonstellingen, Van Gogh Museum.