Laatst bezocht ik een themadag over slaap en hersenen, georganiseerd door de Hersenstichting. Diverse wetenschappers vertelden over de onderzoeken die ze gedaan hadden of waar ze nog mee bezig waren. Ook was er een informatiemarkt waar tientallen patiëntenorganisaties zich presenteerden. Daar vond ik een boek dat het delen waard is:

Het brein, ruim 2000 begrippen die te maken hebben met de hersenen en hersenaandoeningen van A tot Z

In alfabetische volgorde worden ruim 2000 (!) begrippen uit de wereld van hersenen en hersenonderzoek uitgelegd. Onder andere anatomische begrippen, definities van aandoeningen, termen uit de psychiatrie en neurologie.
Doorbladerend kom ik bijvoorbeeld termen tegen als dorsolaterale prefrontale hersenschors, bipolaire stoornis, en wordt uitgelegd hoe een CT scan werkt, wat het verschil is tussen episodisch en semantisch geheugen en wat de reflex van Babinski is.
Een naslagwerk dus dat je een hoop Google-tijd bespaart wanneer je je met deze materie bezighoudt.

Het boek is niet in de winkel te koop. Het is alleen te bestellen via de Hersenstichting. Het kost slechts 6 euro (320 pagina’s). Ik liet me vertellen dat er nog maar 500 exemplaren beschikbaar zijn, en dat een nieuwe druk niet in de planning zit. Snel zijn dus.

Nicoline