Omslag Zeven pogingen om een geliefde te wekkenTekst: Cathelijne Esser

Zeven pogingen om een geliefde te wekken is de sprankelende debuutroman van Ineke Riem. Het boek verscheen april dit jaar bij De Arbeiderspers. 

Lioba, een jonge vrouw uit een klein dorp op Voorne-Putten, raakt op een dag in een diepe slaap terecht, moe van haar bestaan en van de teleurstellingen die ze te verwerken heeft gekregen. Ze glijdt er steeds dieper in weg. Niemand weet wat haar mankeert, zelfs de dokter niet. De dorpsbewoners, elk met hun eigen verhaal (en met suggestieve namen als Ramses Troost en Wolff), doen pogingen haar te wekken.

Dat doet inderdaad denken aan dat beroemde sprookje. Al is het decor deze keer een dorp in Zuid-Holland en speelt het zich allemaal af in deze tijd. Bovendien is het de vraag wie nu eigenlijk wie wekt in dit verhaal – waarmee Riem een extra dimensie geeft aan het sprookje.

Behalve het poëtische verhaal zelf, valt ook de verzorgde vormgeving van het boek op. De pentekening op het omslag en de associatieve illustraties binnenin, voorafgaand aan elk hoofdstuk, zijn van Riems hand. Beeld en taal zijn op een goede manier met elkaar verbonden, tot aan de typografie toe – die regelmatig zijn eigen gang gaat om de inhoud te benadrukken. Hopelijk maakt Riem er haar handelsmerk van.

Regelmatig moest ik grinniken tijdens het lezen, of kreeg ik de behoefte een citaat te publiceren op Facebook. Dat deed ik uiteindelijk niet, bang dingen uit zijn verband te rukken, waardoor ze ineens niet geestig meer zijn. De humor in dit verhaal is niet dat soort humor, maar een subtielere.

Wat eigenlijk alleen nog ontbreekt aan deze roman is een door Riem ontworpen bijpassende Ex Libris-stempel. Om dit boek voor altijd aan je boekenkast te laten toebehoren.

Zeven pogingen om een geliefde te wekken
Ineke Riem | De Arbeiderspers 2013
208 pagina’s, 18,95 euro

Ineke Riem op Twitter: @InekeRiem