Renee Gubbels

Illustratie: Renee Gubbels

 

Lucide dromen als trainingsinstrument

Lucide dromen kan je helpen je prestaties te verbeteren. De Heidelberg Universiteit doet er onderzoek naar bij sporters. Rens de Jong van Business News Radio vroeg zich af: als een sporter het kan, kunnen wij dat dan ook?

Wedstrijdsituaties visualiseren verbetert de sportprestaties, dat is al langer bekend. Want het brein lijkt weinig onderscheid te maken tussen fysiek oefenen, en oefenen in gedachten. In beide situaties maak je neurale verbindingen in je hersenen sterker.

Heidelberg doctoraalstudent Melanie Schaedlich onderzoekt of je dat proces ook kunt sturen door middel van lucide dromen. Lucide dromen is je bewust zijn dat je droomt tijdens het dromen, waarmee je dus ook kunt leren sturen wat je droomt. Het blijkt te werken voor sporters: wanneer ze dromen over hun training, zijn hun prestaties de volgende dag verbeterd.

Stephen LaBerge, professor aan Stanford University in Amerika en gespecialiseerd in lucide dromen, vertelt in onderstaand filmpje dat in een lucide droom alles kan, binnen de grenzen van je eigen verbeelding. Door muren heen lopen en van gebouwen vliegen lukt alleen als je werkelijk gelooft dat het kan – in een droom. Hier leer je jezelf ongelimiteerd kennen: je kunt letterlijk tegen de grenzen van je eigen verbeelding aan lopen. In een lucide droom kun je veilig oefenen met het verleggen van grenzen (wat als ik wél spring?), en zie je genadeloos waar je jezelf tegenhoudt.

In de jaren tachtig bewees LaBerge met laboratoriumproeven dat lucide dromen echt bestaat. Tot die tijd was er debat of de luciditeit bij het ontwaken verzonnen werd door het brein. Dat bleek niet zo te zijn: de proeven van LaBerge bewezen dat mensen werkenlijk kunnen weten dat ze dromen terwijl ze dromen. Op lucidity.com heeft hij een uitgebreide FAQ – zie punt 3.2 voor technieken om lucide te leren dromen.

Laberge zegt ook dat sommigen lucide dromen vanzelf ontdekken, anderen moeten de vaardigheid met hard werken ontwikkelen, en weer anderen lukt het gewoon niet. Geen nood. Ook zonder lucide te dromen hebben sporters er iets aan te letten op wat ze droomden. Je zult maar een nieuwe techniek bedenken, of een nieuwe tool die bijdraagt aan betere prestaties. Een beroemd voorbeeld is golfer Jack Nicklaus die in een droom een handigere manier bedacht om zijn club vast te houden en daarmee verbluffende resultaten boekte.