Zo nu en dan worden er boeken uitgegeven waar ik extra gelukkig van word. Dat zijn boeken uitgevoerd-met-fratsen. De liefde waarmee ze bedacht en gemaakt zijn, spat ervan af. Het raadsel van alles wat leeft van Jan Paul Schutten en Floor Rieder is er een voorbeeld van; een hardcover met linnen rug en gouden pagina’s – als je er vanaf de zijkant naar kijkt. Of Good luck van Christine Otten en Erik Kessels, waarin tussen de pagina’s losse foto’s zijn gestoken.
Inmiddels heb ik een kleine verzameling van zulke boeken in de kast staan en deze week kwam er een bij: Nocturno, van schrijver en illustrator Isol. De Argentijnse (1972) schrijft en illustreert kinderboeken, maar illustreert ook verhalen voor volwassenen, zoals een kerstverhaal van Paul Auster: Auggie Wren’s Christmas Story.

Nocturno (€ 14,90) is een droomreceptenboek voor jonge kinderen. Je zet het als een kalender op hun nachtkastje. Het is uitgevoerd met een ringband, zodat je de pagina’s makkelijk in de lengte om kunt slaan. Op elke pagina staat de titel van een verhaal en één beeld. Geen voorgekauwd verhaal. Het is de bedoeling dat kinderen dat verhaal, pardon de droom, zelf bedenken (‘in slechts 5 minuten.’). Die titels gaan bijvoorbeeld zo:

De droom over groter worden.
De onderwaterdroom.
De droom dat je iemand anders bent.
De droom over de visser die er niet helemaal met zijn hoofd bij is.
(dat onmiddellijk doet denken aan Hemingways De oude man en de zee.)
De droom over ver weg gaan.
De droom over het saaie boek. (niet dit boek!)

Het leukste moet nog komen. Want van elke illustratie zie je bij daglicht maar de helft. Pas als je het licht uitdoet, zie je de tekening in zijn geheel. De glow-in-de-dark-verf is zo vernuftig aangebracht, dat je het bij daglicht of bij lamplicht nauwelijks op de pagina ziet zitten. Des te groter is het verrassingseffect in het donker.

Op de achterkant van het boek staat een motto geschreven: ‘Een saaie droom is een verloren nacht.’ Ook een motto om te onthouden voor volwassen lezers. Gelukkig kijken die in deze leeftijdscategorie nog mee.
Dit jaar won dit boek terecht de Astrid Lindgren Prijs 2013. Hopelijk wacht uitgeverij De Harmonie niet te lang met het uitgeven van de andere boeken van Isol.

 

Wil je vannacht eens een andere droom vangen? Dit boek biedt je inspirerende droombeelden die je nieuwe ervaringen zullen brengen tijdens je slaap. Droom zacht!

Het recept voor avontuurlijke en grappige dromen is eenvoudig:

1. Blader het boek door en kies een droom die je vannacht wel zou willen hebben.

2. Voordat je naar bed gaat zet je dit boek geopend neer op de gekozen pagina onder een krachtige lamp. Dromen zijn net nachtvlinders: ze komen het liefst op het licht af als ze denken dat niemand ze ziet. Laat het boek zo 5 minuten staan zonder al te veel lawaai te maken, anders schrik je de droom af.

3. Zet het boek zo neer dat je het plaatje vanuit je bed kunt zien.

4. Doe het licht uit!

5. Je zult de lichtgevende sporen zien die de droom op de pagina heeft achtergelaten. Kijk ernaar zolang je wilt, sluit dan je ogen en volg de droom naar zijn schuilplaats.