Droom-apps getest

Droomdagboeken op je smartfoon – hoe handig wil je het hebben. Zeker als ze extra online toeters en bellen bieden. 2 droomapps voor je getest en 1 preview.

Natuurlijk heb ik een prachtig mooi gebonden droomdagboek op mijn nachtkastje. Maar laten we eerlijk zijn: ook ik pak voor het opstaan al mijn telefoon. Dus als ik dat ding toch in mijn handen heb, kan ik er net zo makkelijk mijn dromen op noteren.
Ik testte de twee grootste: DreamsCloud en DreamBoard. Beide worden ondersteund door een website met helpdesk, zijn ontwikkeld samen met droomdeskundigen én zijn ook online zonder smartfoon te gebruiken. Als bonus keek ik naar de droomappbelofte van 2014, Shadow.

DreamBoard

Dreamboard is een online droomdagboek dat extra inzicht genereert door het verzamelen van data over je droom. De makers van dreamboard zijn geinspireerd door de Quantified Self-beweging: meten is weten. Ze zien geen noodzaak voor droominterpretatie door derden – jij bent zelf eigenaar van je nachtgedachten. De app werkt eenvoudig: bij het ontwaken noteer je een nieuwe droom, klikt op emoticons die de sfeer weergeven, voert de belangrijkste symbolen personen of kleuren in, etc. Alles is met een paar klikken gedaan.
Op de online versie kun je later (bijvoorbeeld na de koffie) een droom verder uitwerken of nadere inzichten toevoegen.
Dit maakt DreamBoard op zich al een handig droomdagboek, maar na het invullen van een serie dromen wordt het pas echt leuk. In een oogopslag maken de app en website patronen en trends in je nachtelijke gedachten zichtbaar. Welke personen, kleuren, plaatsen, thema’s of emoties komen het meest voor in je droom?
Smeuïge details komen naar voren, zoals: droom je steeds over jezelf, of over anderen? Over wie droom je het meest? Door de feedback van de applicatie en het teruglezen van je droomdagboek helpt de app je om je droomleven objectief in beeld te krijgen, en (hopelijk) jezelf beter te begrijpen.
Voor de wetenschappelijke ondersteuning hebben de makers neuroloog en droomexpert Patrick McNamara van de Boston University aangetrokken. Bonus: op de site blogt hij over dromen vanuit een wetenschappelijk perspectief.

Pluspunten

 • Genereert extra inzicht door het verzamelen van data;
 • Gebruiksvriendelijke, frisse interface;
 • Actieve vraag om feedback van gebruikers;
 • Makkelijk in het gebruik.

Minpunten

 • Geen optie tot posten op social media of een droom naar vrienden emailen;
 • De app is snel, maar de ondersteunende website is traag;
 • Aanvullingen op de droom toevoegen gaat niet via de app, daarvoor moet je naar de site (maar daar werken ze aan).

Dreamboard is beschikbaar in het Engels en Italiaans, voor Iphone en Android.

DreamsCloud

DreamsCloud biedt een droomdagboek met optie om dromen te delen met andere gebruikers, en op elkaars droom te reflecteren.
De app laat je je droom noteren, je kunt later online of in de app zelf informatie toevoegen (als die je te binnen schiet). DreamsCloud is ontwikkeld om je dromen makkelijk te delen met anderen – bijvoorbeeld door een mailtje naar vrienden te sturen om te laten weten dat je over ze gedroomd hebt vannacht.
Het bijzondere van de app is de DreamsCloud community, daar kun je dromen met andere gebruikers delen en reflectie op je droom krijgen van onbekenden.
Wie wil, kan zelfs reflectie aan een team professionals vragen (dat kost wel extra). De app biedt een uitgebreide website ter ondersteuning, biedt interviews met droomexperts van de IASD, en meer informatie over dromen in de vorm van blogs, artikelen en filmpjes.
Zoals bij elk online forum, zijn er voor- en nadelen aan de aanpak. Hoewel sommige mensen doordachte, genuanceerde reacties plaatsen, geeft de open forumstructuur veel mogelijkheid om onbedoeld meer kwaad dan goed te doen. Ik ben een groot voorstander van praten over dromen, en elkaar helpen dromen te onderzoeken. Maar dat vergt enige zorgvuldigheid. Het gaat om de scheidslijn tussen reflectie en projectie. DreamsCloud lijkt geen hulp, tips of moderatie te bieden om die valkuil te vermijden.
DreamsCloud benadrukt dat jij zelf de enige bent die uiteindelijk je eigen droom kan uitleggen, maar waarom bieden ze dan op hun site interpretaties van droomsymbolen? Omkleed met veel misschienen, wellichten en andere disclaimers, wijst de website hulpvaardig in de richting van de voor de auteur meest voor de hand liggende verklaring van veel voorkomende droomsymbolen.
Wie mij en dit blog kent, weet dat mijn methode voor droomanalyse gebaseerd is op het feit dat ik nog nooit twee mensen dezelfde link heb horen leggen bij hetzelfde droomsymbool. Voor een accurate interpretatie gaat het juist om de verschillen in de details. Dus als een DreamsCloud expert dromen van een wc uitlegt als ‘iets wat we liever niet willen toegeven aan onszelf’, dan projecteert de schrijver daarmee een cultureel gevormd idee: ‘in het westen praten we liever niet over ontlasting’. Hiermee doet hij net alsof het niet uitmaakt of je op je twaalfde nog in bed plast, of je wc’s schoonmaakt in een strandtent, of je darmkanker hebt, of dat je in de slaap nodig naar de wc moet en dat gevoel verweeft in de droom. Zoals ik vaker zeg: wie andermans gedachteproces op zijn eigen droom plakt, loop het risico die eigen, originele intelligentie te overschaduwen.

Pluspunten

 • Droomdagboek met optie tot gratis reflectie van andere dromers – en betaald van professionals.
 • De app zoekt online foto’s als illustratie van je droombeschrijving.
 • Makkelijk dromen delen met je vrienden op social media, of je droom te mailen naar een vriend(in).
 • Vriendelijke, hulpvaardige helpdesk.

Minpunten

 • De ondersteunende site is zo uitgebreid, dat dit soms ten koste gaat van het overzicht
 • DreamsCloud geeft mogelijke symbolenuitleg en plaatst zich daarmee in de schimmige en gedateerde hoek van droomwoordenboeken.
 • De automatische vertaler op de site vind ik een aardig idee, maar computers kennen geen Nederlands. Helaas kan die niet worden uitgezet.

DreamsCloud is beschikbaar voor Iphone en Android.

 

 

Shadow – de app-belofte voor 2014

Shadow is een crowd sourced droom-app-project, beschikbaar in de loop van dit jaar. Ze beloven mensen te helpen met het optekenen van dromen, in een ambitieus project om ons onbewuste in kaart te brengen.
De app begint met een wekker die je geleidelijk wakker maakt, zodat de overgang van droom en slaap naar wakker worden makkelijker wordt, en je daardoor grotere kans hebt dromen te onthouden. Je kunt de droom noteren of inspreken. De app zal vragen stellen om je te helpen de droom beter te verwoorden.
De app-website ziet er prachtig uit, dat belooft een hoop voor Shadow. De makers lijken hun huiswerk te doen: maar liefst 9 (!) droomexperts hebben hun naam aan de app verbonden, waaronder Harvard psychologieprofessor Deirdre Barrett.
Serieus, ik kan niet wachten. Zodra de app beschikbaar is hoor je meer.