Nicoline Douwes Isema (foto: Petra van Vliet)

Nicoline Douwes Isema (foto: Petra van Vliet)

    

 

Nicoline Douwes Isema (1974) is coach. Ze combineert haar coachingservaring met inzichten uit de droomwetenschap. Van huis uit kreeg ze mee hoe gewoon het is over dromen te vertellen.

Eerder werkte Nicoline met hoogsensitieve personen en als personal en re-integratie coach (maak werk van je droombaan). Ze is lid van de International Association for the Study of Dreams.

Samen met schrijver en journalist Cathelijne Esser schreef zij het boek Wat heb jij gedroomd vannacht, de kracht van denken in je slaap (Scriptum, 2011). Hierin onthullen zij een nieuwe visie op dromen en wat je ermee kunt, inclusief de interessantste wetenschappelijke conclusies uit recente droomonderzoeken van over de hele wereld.

 

Nicoline: ‘Wat heb je gedroomd vannacht?’ was vroeger een vanzelfsprekende vraag in ons gezin. We vonden het leuk elkaar over onze dromen te vertellen. Mijn ouders luisterden, maar gaven nooit hun mening over wat we vertelden. Dat was fijn, want daardoor voelde ik me vrij alles te vertellen, niks was gek.

Door te praten over mijn dromen oefende ik mijn gevoelens in woorden te vatten en wisten mijn ouders wat mij van binnen bezighield. Toen ik na de kunstacademie, een studie geschiedenis en een coachingsopleiding uiteindelijk coach werd, was het voor mij nog steeds heel vanzelfsprekend anderen naar hun dromen te vragen. In mijn coachingspraktijk gebruik ik dromen om snel to the point te komen. Dromen zijn net als lichaamstaal heel eerlijk. En mensen praten graag over hun dromen.

Toch wordt mij vaak gevraagd: ‘Dromen, wat kun je daar nou mee?’ Dat vind ik net zoiets als vragen: ‘Ademen, wat kun je daar mee?’ Ademen en dromen, je doet het vanzelf. Maar door meer controle over je adem te krijgen, kun je die in je voordeel gebruiken. Zo is het ook met dromen. Je hersens zijn dag en nacht actief, ’s nachts vaak zelfs nog meer dan wanneer je wakker bent. Onderzoek je je dromen, dan krijg je gereedschap in handen je nachtelijk denkwerk optimaal te gebruiken en er iets mee te doen.

Een handige methode om een droom te onderzoeken, is door er met elkaar over te praten in interviewvorm, met z’n tweeën. Niet op de sofa, maar in de kroeg, aan de keukentafel, op kantoor, in het klaslokaal of waar je maar wilt. Die gespreksmethode leggen we uit in dit boek. We geven veel voorbeeldgesprekken ter illustratie, zodat je de kunst kunt afkijken. Daarnaast verzamelden we de interessantste wetenschappelijke conclusies uit de nieuwste droomonderzoeken. Onderzoek naar het brein en het denken over dromen gaat intussen verder, we hopen ook bij jou.

 

 

 

Nicoline bespreekt dromen en geeft workshops en lezingen over denken in je slaap. Ze treedt regelmatig op in de media.

Voor vragen & verzoeken aan Nicoline:
06 – 45 43 26 43
info (a) droomcoach (punt) com
Twitter: @droomcoach

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Dus jij legt dromen uit?’ 
‘Ik leg niks uit, dat ga jij zelf doen’