Beeld: Chuck Stewart

Zelfs al heb je zijn naam nog nooit gehoord, is er grote kans dat je Rahsaan Roland Kirk (1936-1977) wel eens hebt horen spelen.
Bijvoorbeeld in Soul Bossa Nova van Quincy Jones, een hit uit 1964 die in 1997 opnieuw populair werd als ‘dat liedje van Austin Powers’. Die kenmerkende fluit, dat is Rahsaan.

Nachtelijke invallen

Deze Amerikaanse jazz multi-instrumentalist luisterde niet alleen naar zijn dromen, hij gebruikte zijn nachtelijke invallen om wereldberoemd te worden.
‘Als iemand hem vroeg welke religie hij aanhing, zei hij altijd dat hij van de religie der dromen was omdat via zijn dromen veel belangrijke dingen in zijn leven gebeurden,’ zegt weduwe Dorthaan.

Spelen op twee saxofoons tegelijk

Rahsaan Roland Kirk, geboren als Ronald Kirk, werd blind op zijn tweede door een medische fout. Dat hield hem niet tegen groot te dromen. Want in een droom kwam hij op het idee om zijn naam van Ronald in Roland te veranderen, hij bedacht al dromend de naam van zijn band Vibration Society, en hij voegde ‘Rahsaan’ aan zijn naam toe nadat hij droomde dat mensen hem steeds ‘Rahsaan’ noemden.

Rahsaan werd wereldberoemd dankzij een gedroomde uitvinding: de techniek om twee en soms wel drie blaasinstrumenten tegelijk te bespelen. In elke mondhoek een saxofoon.

Filmmaker Adam Kahan voltooide dit jaar een documentaire over Rahsaan’s meeslepende leven en loopbaan, The Case of the Three Sided Dream.

10 april: meer creativiteit in dromen op de radio

Meer weten over creativiteit in dromen? Donderdag 10 april heeft het programma Babbels op Zaanradio een speciale uitzending over uitvindingen en geniale invallen in dromen, met ondergetekende in de studio. We delen verhalen, geven tips om slimmer te dromen en helpen als het even kan live in de studio om de genialiteit uit dromen te filteren.

Uitzending: donderdag 10 april 19.00 tot 20.00 uur
Herhaling: zondag 13 april 12.00 tot 13.00 uur.
Luister live via www.zaanradio.nl of op 107.1 FM.

Tot dan!
Nicoline