Screen Shot 2014-12-25 at 00.17.04

Illustratie door ‘Sheep!’. (Deze illustratie heeft inderdaad niks met de blog te maken, maar is wel een leuke kerstscène, toch?)

 

Kerstmis 1945. Een klein meisje is zo onder de indruk van het nieuwe speelgoed dat ze van de Kerstman kreeg, dat ze haar oude pop de hoek in gooit.

Dat is natuurlijk geen manier van doen en in strijd met de ware kerstgedachte. De Kerstman besluit tot opvoedkundig ingrijpen: hij geeft het meisje een droom die haar pop in een compleet nieuw licht zet.

Gemaakt in 1945 was Vánoční sen de debuutfilm van de Tsjechische filmmaker Karel Zeman. In 1946 vertaald als A Christmas Dream. Niet verwonderlijk dat hij dit onderwerp koos om mee te debuteren, aangezien hij al in zijn jeugd gefascineerd was door poppen en als acteur bij een poppentheater speelde.

Zeman (1910-1989) was een van de meest vooraanstaande Tsjechische filmmakers en een pionier op het gebied van special effects: A Christmas Dream is een combinatie van live action en stop motion. Zijn bekendste films zijn Journey to the Beginning of Time (1955), The Fabulous World of Jules Verne (1958) en The Fabulous Baron Munchausen (1961). Met zijn films ontving hij diverse prijzen op prestigieuze filmfestivals en zette daarmee de Tsjechische filmindustrie op de kaart.

Zeman werd bewonderd door tijdgenoten als Pablo Picasso, Charlie Chaplin en Salvador Dalí. De surrealistische stijl van Zemans filmcreaties beïnvloedden een generatie filmmakers zoals Terry Gilliam (Monty Python), Steven Spielberg, George Lucas, Peter Jackson en Tim Burton (die in 2010 een remake van Alice in Wonderland maakte).

Why do I make movies? I’m looking for terra incognita, a land on which no filmmaker has yet set foot, a planet where no director has planted his flag of conquest, a world that exists only in fairy tales.

– Karel Zeman.

In deze minidocumentaire (3 minuten) vertelt Zemans dochter aan de hand van Jules Verne hoe haar vader films maakte.

Bron: het Karel Zeman museum, Praag.

Meer weten over slapen, het nachtelijke brein en creatief denken? Bestel Wat heb jij gedroomd vannacht? De kracht van denken in je slaap (€ 19,95) bij de plaatselijke boekhandel of online (kan ook bij de plaatselijke boekhandel). Bij libris.nl, bruna.nl en ako.nl zonder verzendkosten!