Pedro - Jouw gezicht zal het laatste zijn LR

Tekst: Cathelijne Esser

Hoe zou een Nederlandse uitgeverij reageren als een debuterend schrijver zou zeggen: ‘Dit is de titel die mijn roman moet krijgen, ik heb hem gedroomd.’?

Hangt natuurlijk af van de titel. Een sterke titel is een sterke titel, gedroomd of niet. Maar er zullen zeker mensen licht gefronst hebben om de gekkigheid van die nieuwe schrijver.

Toen de Portugese schrijver João Ricardo Pedro op een nacht wakker werd, zat er een zinnetje in zijn hoofd: ‘Jouw gezicht zal het laatste zijn’.
Hij wist het meteen: dit moet de titel van mijn roman worden. Waarom, vroeg een journalist hem. Dat wist hij niet precies, zei hij. En nu hij er van een afstandje naar kon kijken, nadat het boek gedrukt en vertaald was, wist hij het nog steeds niet.
De zin komt zelfs niet in zijn manuscript voor. Niet letterlijk in ieder geval. Toch gaf Pedro gehoor aan zijn nachtelijke creativiteit en aan zijn intuïtie.

De debuutroman zou in goede aarde vallen, Pedro won er een grote Portugese literaire prijs mee, goed voor 100.000 euro. De manuscripten waren blind ingezonden, de namen van de schrijvers bleven voor de jury geheim.

De Nederlandse vertaling verscheen in 2013 bij Uitgeverij Signatuur. En als je hem nog niet gelezen hebt, doe dat dan in ieder geval deze kerstvakantie.

 

Alles weten over slapen, het nachtelijke brein en creatief denken? Bestel Wat heb jij gedroomd vannacht? De kracht van denken in je slaap (€ 19,95) bij de plaatselijke boekhandel of online (kan ook bij de plaatselijke boekhandel). Bij libris.nl, bruna.nl en ako.nl zonder verzendkosten!