Tekst: Cathelijne Esser

Een van de vragen waar hersenonderzoekers vandaag de dag heel graag een antwoord op willen vinden is: waar in je brein zit je bewustzijn?

Jeroen Geurts is een van die wetenschappers. Hij is hersenonderzoeker en hoogleraar translationele neurowetenschappen aan het VU medisch centrum in Amsterdam. Over het bewustzijn geeft hij in dit filmpje een geestig college dat de moeite van het kijken waard is.

Zo vertelt hij over de dualistische denkfout die Descartes (1596 –1650) de wereld in heeft geholpen. Descartes – ‘Ik denk dus ik ben’ – veronderstelde dat lichaam en geest afgescheiden zijn van elkaar en dat de ziel zich in de pijnappelklier bevindt.

Sindsdien zijn wetenschappers op zoek naar de plek van het bewustzijn in het brein. En hoewel ze die nog steeds niet hebben gevonden, is er in de neurologie wel een hoop duidelijk geworden.
Geurts bespreekt 3 hersendelen die nodig zijn om bewustzijn te ervaren:

  • De hersenstam als aan/uit-knop van het brein.
  • De thalamus als telefooncentrale van het brein.
  • De grijze stof of cortex.

In plaats van te zoeken naar een plek in de hersenen waar het bewustzijn zit, ziet Geurts bewustzijn als een netwerk, vergelijkbaar met het internet. Daarom pleit hij voor interdisciplinaire neurowetenschappen: samenwerking tussen alle takken van hersenonderzoek.
Om het brein te snappen is een compleet beeld van onderzoek nodig en dat kan alleen door samenwerking tussen specialisaties, zowel binnen neurologie als daarbuiten.
Gelukkig dwingt een prangende vraag als ‘waar zit het bewustzijn?’ tot zo’n samenwerking. Want met snijden in het brein alleen, vinden we het antwoord niet.

Meer weten over slapen, het nachtelijke brein en creatief denken? Bestel Wat heb jij gedroomd vannacht? De kracht van denken in je slaap (€ 19,95) bij de plaatselijke boekhandel of online (kan ook bij de plaatselijke boekhandel). Bij libris.nl, bruna.nl en ako.nl zonder verzendkosten!