Als dromen onbewuste gevoelens blootleggen, dan borrelen ook onbewuste romantische gevoelens in dromen naar boven.
Rationeel zijn we heel goed in het verzinnen van argumenten voor wat we eigenlijk voelen. Nee hoor, we zijn gewoon vrienden. Uhuh. Maar in onze dromen houden we onszelf niet zo makkelijk voor de gek. Tijdens onze slaap staat ons rationele denken slechts op een heel laag pitje, waardoor in dromen onze niet-rationele gedachten de vrije loop krijgen.

Alleen maar vrienden?

Een voorbeeld uit ons boek is het verhaal van Christine (niet haar echte naam). Ze kreeg 48 jaar geleden via een programma van het Marshallplan de kans om een jaar in New York te gaan werken.

Ik woonde toen nog bij mijn ouders en had mijn eerste baan. Toch greep ik die kans, het avontuur trok en ik kon best op mezelf passen. Er waren veel jongeren die hetzelfde dachten, en ik ontmoette er al snel een aantal.
Met een ervan trok ik veel op, we waren allebei geïnteresseerd in fotografie en architectuur. Dat is in New York veel voorhanden en dus gingen we samen op stap.

Na een paar maanden bekent de vriend dat Christine meer voor hem betekent dan alleen een meisje voor uitstapjes.

Ik antwoordde dat ik niet naar New York was gekomen om een man te vinden, waarop hij zei dat we elkaar dan maar minder moesten zien. Er stond echter nog een theaterafspraak een paar dagen later. De nacht voor dit uitje kreeg ik een droom: ik was in Amsterdam en stond voor het huis van mijn grootouders. Er was daar iets misgegaan en ik vroeg mijn vriend mij te helpen.
Toen ik wakker was, vroeg ik me verbaasd af waarom ik hem dit had gevraagd. Ik was nooit zo’n vrager, ik kon mijn eigen boontjes wel doppen. Het antwoord kwam direct: hem kun je volledig vertrouwen! Diezelfde avond begon onze relatie.

 

Illustratie door Sheep!

Illustratie door ‘Sheep!’