RTL Late NightTekst: Cathelijne Esser

We slapen te kort, we slapen veel te weinig, en we vinden slapen sowieso niet belangrijk genoeg. Prof. Dr. Gerard Kerkhof, hoogleraar Psychofysiologie van de 24-uurs ritmiek en slaap, luidt de noodklok. Want te weinig slaap kan grote gevolgen hebben. RTL Late Night maakte er vorige week een boeiend item over.

De moderne mens slaapt korter dan ooit en volgens een recent onderzoek van Gerard Kerkhof is dat een groot maatschappelijk probleem aan het worden. Maar liefst één derde van de Nederlanders kampt met een slaaptekort: ze slapen minder dan 6 uur per nacht. Dit cijfer komt overigens overeen met cijfers uit de rest van de wereld.

Al dat slaapgebrek heeft ernstige consequenties voor onze gezondheid. Het is 5 voor 12 wat betreft ons slaaptekort. Kerkhof: ‘Gezonde slaap betekent dat we s morgens verkwikt wakker worden. Dat we de dag fluitend tegemoet gaan, dat we vitaal zijn en energiek.’