Dat je over seks droomt, betekent nog niet dat je seksueel gefrustreerd bent.

Ik had een kort maar superleuk interview met FunX radio, over seksdromen. Luister hier terug!

 

Betekent een droom over seks dat je overdag seksueel gefrustreerd bent? Nee hoor. Soms zit er wel een verrassender verklaring achter een seksdroom, daarover hieronder meer.

Gewoon leuk

De meeste mensen die ik spreek (en die hun dromen onthouden) hebben wel eens een fijne droom over seks. Daar hoeft niet altijd een diep psychologische of spirituele verklaring achter te zitten. Het is net zoals je ook overdag aan seks kunt denken zonder meteen naar een psycholoog te moeten.

Een erotische droom kan een prachtige ontmoeting zijn, een ervaring waar je blij van wakker kunt worden. Zolang je jezelf er niet in verliest, zou ik zeggen: gewoon van genieten.

Fysiek

Hormonen kunnen seksdromen opwekken (heus niet alleen bij tienerjongens). Bij zwangere vrouwen bijvoorbeeld, als de oestrogeen verhoogd is en meer bloed stroomt naar de erogene zones. Maar ook andere fysieke prikkels kunnen aanleiding zijn voor een seksdroom, zelfs iets simpels als frictie met dekbed of kleding.

Gedachten door elkaar

Recent hersenonderzoek laat steeds meer zien dat denken een proces is dat dag en nacht doorgaat. Het is dus best mogelijk dat je gedachten van overdag gewoon doorgaan in dromen en gezellig door elkaar gaan lopen. Je denkt voor het slapengaan aan je werk, en ook nog even aan seks, en hoppa: een stomende seksdroom over een collega ontstaat.

Onbewust verlangen?

Als je droomt over seks met een bekende, betekent dit echt niet meteen dat je hem of haar onbewust wilt. Ik snap wel waarom mensen dat zeggen: het idee dat seksdromen alleen maar onbewuste verlangens verbeelden komt uit de vorige eeuw, maar dat is ondertussen allang achterhaald. Tegenwoordig zien we dromen veel breder. Een seksdroom hoeft zelfs helemaal niet over seks te gaan.

En toch, het kán natuurlijk gebeuren dat je na een geweldige seksdroom iemand ineens met andere ogen ziet. Dat je denkt ‘wat is ze toch eigenlijk leuk!’. Maar laat je niks aanpraten: zoiets heb je zelf als eerste in de gaten. Daar heb je geen ‘grappige’ collega’s voor nodig.

… of zit er meer achter?

De meeste erotische dromen zijn dus best normaal te verklaren. Maar soms droom je over dingen die je nooit zou willen doen. Seks met iemand die je helemaal niet aantrekkelijk vindt, of met je beste vriend. Seks die helemaal niet leuk is, of seks op gênante plaatsen, of op manieren die je normaal nooit zou doen.

Achter dit soort seksdromen kan meer zitten dan je op het eerste gezicht zou denken. Misschien wel een inzicht. Over seks, of over heel iets anders. Een droombeeld kan letterlijk over van alles gaan: in dromen maak je zelf je eigen metaforen. Maar omdat seks zo intiem is, gebruiken de meeste mensen ‘seks’ om iets persoonlijks voor zichzelf weer te geven.

Overdrijven in je droom

Een klein gevoel overdag kan al leiden tot een heftige droom. Een vriendin die net iets te klef is, een werkrelatie die superlekker loopt, een collega die zich teveel met je werk bemoeit… zulke emoties neem je mee in je slaap, en daar hebben ze alle ruimte. Om vervolgens terug te komen in heftige dromen, soms ook over seks.

Kijk voorbij de seks

Stel, je hebt het idee dat er meer achter een seksdroom zit dan op het eerste gezicht lijkt. Hoe kom je er achter wat dat is? Probeer verder te kijken dan alleen de seks, en stel jezelf vragen:

  • Wat gebeurde er voor de seks? Weet je nog hoe je in de situatie kwam? Wie nam het initiatief, en hoe ging dat?
  • Hoe was de seks? Net als overdag kan droomseks iets zeggen over de relatie tussen twee mensen, ook als die in het echt nooit seks zouden hebben.
  • Probeer na te denken over je gevoel in de droom. Wat vond jij als dromer ervan? Leuk, of juist helemaal niet? Kijk of je dat gevoel ergens kunt herkennen in je leven overdag. Zegt je droom iets over die situatie?

Door je droom op die manier te onderzoeken, kun je tot verrassende inzichten komen. Een goed voorbeeld is de droom van Marloes, die droomde over seks met haar ex. Ze voelde zich schuldig: ze had net een nieuwe vriend, wilde ze onbewust vreemdgaan? Maar toen we de droom onderzochten, ontdekte Marloes juist dat haar nieuwe relatie helemaal goed zat.

Lees hier mee hoe ze tot die conclusie kwam. Niet dat je altijd droomt over seks als het over een relatie gaat, en de volgende keer gaat een erotische droom misschien over iets heel anders. De uitkomst is bij iedereen anders, maar de vragen die ik stel kun je jezelf ook stellen. Verras jezelf met je eigen antwoorden.


Meer weten over hoe je zelf je dromen kunt analyseren? Lees het in Wat heb jij gedroomd vannacht, de kracht van denken in je slaap (uitgeverij Scriptum).

 

PS 1
In deze blog laat ik religieuze visies op seksuele dromen buiten beschouwing omdat dat te veelomvattend zou worden. Wil je er meer over lezen, Professor Kelly Bulkeley schreef er een boek over: Dreaming in the World’s Religions.

PS 2
De meeste mensen denken bij seksdromen aan iets leuks, maar niet iedereen heeft goede ervaringen met seks. Dat kan zich uiten in dromen. Het voert te ver om in deze korte blog op in te gaan op posttraumatische seksdromen, maar stuur me gerust een bericht als je vragen hebt. Ik ben geen deskundige op het gebied van trauma, maar ik kan wel met je meedenken.

 

 

Metafoor of iets anders?

Sommige dromen gaan alleen over seks, terwijl achter andere seksdromen meer kan schuilen dan je denkt. Hoe weet je het verschil? Een paar dingen om op te letten:

  • Word je wakker met een blij gevoel na een droom over seks? Geniet van het gevoel, er zit waarschijnlijk niets achter.
  • Word je wakker met een schuldig of bezorgd gevoel, of vind je de droom verwarrend en blijft die door je hoofd spelen? Dan is de droom waarschijnlijk een metafoor die je kunt onderzoeken.
  • Blijft de droom dagenlang in je gedachten? Of komt hij steeds terug? Ook dan is de kans groot dat de droom als metafoor diende, en er meer achter zit.