Kerstbessen

De donkere dagen rond de feestdagen zijn traditioneel een tijd voor bezinning. We overdenken het jaar en maken ruimte voor reflectie. De korte dagen nodigen uit tot vroeg naar bed gaan en zo lang mogelijk uitslapen, dus alle tijd om te dromen. Tegelijkertijd is het een periode van veel emoties. Dat levert veel droomstof op.

To-do-lijstjesstress, boodschappenstress, gespannen familiediners, stilstaan bij mensen die gestorven zijn, relatieconflicten, alleen-op-de-wereld-gevoelens… en dan moet het ook nog gezellig zijn. Wie neemt het je kwalijk als in deze tijd de gevoelens in het rond vliegen? Het verwerken van al die emoties doen we ondermeer tijdens het dromen. Grote kans dat emoties die overdag spelen, ’s nachts doorwerken. Vaak in de vorm van metaforen, niet zelden flink overdreven, want in de nacht krijgen onze gevoelens alle ruimte. Juist dromen met heftige emoties onthoud je makkelijker. Geen wonder dus dat veel mensen meer dromen onthouden in de kersttijd.

Toen ik bijvoorbeeld weer eens te druk bezig was om voor alle logés te zorgen, droomde ik dat iedereen zijn koffer had gepakt om op reis te gaan. Iedereen behalve ik, want ik was te druk met zorgen voor de rest.
Eenmaal wakker dacht ik over de droom na. Is het misschien tijd om eerst iets voor mezelf te doen, in plaats van voor anderen bedden op te maken? Na de tweede keer dat ik dit droomde (ik ben hardleers) zette ik mijn visite aan het werk en ging zelf uitgebreid in bad (mijn familie haalde opgelucht adem, ze zagen de bui allang hangen).

Wanneer ik mijn dromen niet meteen begrijp, vertel ik ze ’s ochtends aan mijn man aan de keukentafel. Dat levert meestal fijne gesprekken op. We stellen concrete vragen om elkaar te helpen de droom duidelijk te krijgen. En vooral: het nachtelijk denken om te zetten naar rationeel denken.

Randvoorwaarden voor een droomvraaggesprek

Als je het zelf ook eens wilt proberen, zijn dit een paar randvoorwaarden:

  1. Dromen zijn persoonlijk, dus enige kieskeurigheid in wie ze mag horen is op z’n plaats. Goede droombesprekers zijn, in mijn ervaring, mensen waarmee je in het algemeen een persoonlijk gesprek kunt voeren. Iemand die goed kan luisteren en niet vlucht voor diepgang.
  2. Een droombespreking gaat het beste zonder stoorzenders in de omgeving (eh… kinderen bijvoorbeeld). Een relaxte setting praat wel zo makkelijk..
  3. Stel heel veel open vragen die beginnen met ‘wie’, ‘wat’, ‘waar’, ‘wanneer’ en ‘hoe’. Ook een goede: ‘Wat gebeurde er toen?’. Concrete vragen helpen de ander zich delen uit de droom te herinneren die hij vergeten was.
  4. Vraag ook naar de emoties bij de verschillende droombeelden. Die zeggen vaak al de helft, want veel dromen zijn gestuurd door emoties van overdag. Zoals die droom dat je steeds maar de trein mist. Hoe voelde dat? Voelde je je boos, gehaast, of had je het gevoel dat het je eigen schuld was?
  5. Ook een prachtige vraag (gekregen van Jung): ‘Wat als ik nog nooit een … (vul droombeeld naar keuze in) gezien heb, hoe zou je die dan omschrijven?’. Bijna iedere dromer denkt hier een standaardomschrijving te geven, maar de beschrijvingen blijken toch heel persoonlijk te zijn. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit twee dezelfde omschrijvingen gehoord voor een hond. Hoe iemand een droombeeld beschrijft zegt veel over waar het droombeeld eigenlijk over gaat.
  6. Wij zijn snel geneigd om in oplossingen te denken, voor de ander. Weersta die verleiding in een droomgesprek. Alleen dan geef je de ander de kans zijn eigen oplossingen te vinden.
  7. Vraag duizenduit over de droom. Vat daarna samen wat je de dromer hebt horen zeggen en stel vervolgens de vraag: waar doet je dat overdag aan denken? Laat je verrassen door het antwoord.

Alvast heel veel plezier en mooie gesprekken gewenst!

Meer weten over het voeren van droomgesprekken
In Wat heb jij gedroomd vannacht? De kracht van denken in je slaap is een uitgebreide handleiding opgenomen en staan ook vele voorbeelden van zulke gesprekken beschreven.