Vanessa Soekarman Koster

Illustratie: Vanessa Koster

Zijn dromen van verlegen mensen anders dan van spontane mensen? Dromen agressieve mensen ook gewelddadige dromen? Er is een hoop onderzoek naar gedaan persoonlijkheid en dromen.

Op het eerste gezicht met weinig resultaat. Aan een serie dromen kun je niet zomaar aflezen wat voor karakter iemand heeft. Blijkbaar zijn dromen te persoonlijk om in een algemene categorie te stoppen. Er zit wel wat verschil in onthouden: vrouwen, en democraten onthouden iets meer dromen mannen en republikeinen. Maar dat kan ook opvoeding zijn: mannen die zich in dromen verdiepen bijvoorbeeld, gaan meestal vanzelf meer dromen onthouden.

Pas toen de onderzoekers gingen kijken naar individuele dromers, werd het interessant: de emoties van overdag zagen ze terug in dromen.  Verliefde mensen krijgen gelukzalige dromen, mensen in de rouw dromen van verlies, studenten krijgen nachtmerries vlak voor een examen. Niet dat we letterlijk dromen over wat we gisteren deden: het is het gevoel dat doorsijpelt.

Speeltuin voor emoties

Je bent dezelfde persoon in je slaap als overdag, met dezelfde emoties. Maar dan uitvergroot, want in dromen staat ons verstand op een laag pitje. De rationele rem van het brein, de prefrontale cortex, staat in rem-slaap op een laag pitje. Maar de emotionele centra van het brein, zoals de amygdala, draaien voluit. Een speeltuin voor emoties.

Dat betekent dat we soms overdrijven in dromen. Een enge film wordt een week nachtmerries, nervositeit over een bevalling een droom over misvormde hamsters, en een verliefd gevoel verbeelden we in een droom over de beste seks ooit.

Emotionele barometer

Maar het betekent ook dat emoties die we overdag ontwijken, in dromen naar boven borrelen. Heb je ongemerkt teveel stress op je werk, is je partner stiekem irritant, of ben je eigenlijk verliefd op je beste vriend? Dikke kans dat je erover droomt. Overdag kunnen we emoties best een tijd onderdrukken, maar in dromen zijn we ongecensureerd eerlijk. Niet altijd letterlijk: soms verbeelden we ons gevoel in een metafoor, een scene die op het eerste gezicht niks met je leven te maken heeft. Tot je naar het gevoel kijkt.

Natuurlijk zeg ik niet dat alle dromen een wildgroei van emoties zijn. We doen in dromen veel meer dan voelen. Maar je dromen zeggen vaak veel over wat jij echt voelt. Wie op zijn dromen let, heeft een gratis emotionele barometer. Zijn je dromen gestrest, gehaast, overweldigend, liefdevol, actief, of los je problemen op? Kijk eens waar je dat gevoel overdag ook hebt. Wie weet kun je er wat mee doen.

 

Meer lezen over dromen en persoonlijkheid? Hier zijn een paar artikelen die ik interessant vond:

What Do Your Dreams Say About Who You Are? Psychology Today (2011).

Dreaming, Lucid Dreaming and Personality, Evelyn Doll, Medical University of Vienna (2009).

 

Deze blogpost verscheen eerder op WendyOnline.nl, een online magazine van Wendy van Dijk met positief nieuws, updates, wijze raad, adviezen, en inspirerende levensverhalen.