Fragment uit Flaming June (1895) door Frederic Leighton (via WendyOnline).

Zonder dromen ga je dood. Tenminste, als je een rat bent. Laboratoriumratten die steeds werden gewekt als ze in rem-slaap komen, leefden nog maar een paar weken. De arme beestjes mochten zoveel diepe slaap hebben als ze wilden, maar meteen als de rem-slaap begon, maakten de onderzoekers ze wakker. En de rem-slaap is de periode waarin we het meeste dromen.

Einde experiment

Niet dromen, dat houdt geen rat vol. Mensen ook niet, maar experimenten bij mensen duren nooit langer dan een week. Stemmingswisselingen, hallucinaties, concentratieverlies, gezondheidsproblemen: proefpersonen die niet mogen dromen zijn al na een paar dagen zo beroerd dat het experiment moet stoppen. Al onthoud je er meestal niks van, je brein wil ongestoord kunnen dromen.

Hard werken

Dromen is dus van levensbelang. Maar waarom? In de laatste 30 jaar is er een lawine aan inzichten gekomen. Nieuwe meettechnieken, vooral de MRI scanner, laten zien wat ons nachtelijk brein allemaal doet. Een van de grootste eye-openers: tijdens het dromen zijn we hard aan het werk. Als wij onder zeil zijn, kan het actieve brein ongestoord aan de slag.

Nachtje ergens over slapen

Een dromend brein lijkt verrassend veel op een denkend brein overdag. Kijken naar een auto geeft dezelfde hersenscan als over een auto dromen, of er aan denken. Ons slapende brein denkt wel iets minder logisch dan overdag. Emotioneler, warriger, maar ook creatiever. Dat heeft een voordeel: je brein kan ongestoord los gaan. Zonder ja-maar-dat-kan-toch-niet argumenten kun je dingen bedenken waar je overdag niet op komt. Dat verklaart meteen waarom een nachtje ergens over slapen zo goed werkt.

Briljant idee

Al die nieuwe ontdekkingen geven een totaal nieuwe visie op dromen. Het brein werkt dag en nacht door, en daar kun je voordeel uit halen. Blijf bijvoorbeeld eens vijf minuten langer liggen, en kijk wat je van je dromen herinnert. Laat maar komen, die vage gevoelens of enge beelden. Wie weet zit er een briljant idee tussen.

Deze blogpost verscheen eerder op WendyOnline.nl, een online magazine van Wendy van Dijk met positief nieuws, updates, wijze raad, adviezen, en inspirerende levensverhalen.