Foto: Dana Baker

Foto: Dana Baker

Sommige droombeelden heeft iedereen wel eens, en vind je terug in alle droomwoordenboeken. Neem bijvoorbeeld water. Auteurs koppelen er betekenissen aan als emoties, gevoel, het onderbewuste.

Best logisch: in ons dagelijks taalgebruik is water vaak een metafoor om gevoel uit te drukken. We duiken ergens in, raken overspoeld, varen in troebel water, hebben moeite om onder de oppervlakte te kijken of het hoofd boven water te houden.

Toch is het oppassen met zulke algemeenheden. Onze ratio gaat vaak met voorkennis op de loop. In plaats van een droom zorgvuldig te onderzoeken, nemen we een kort-door-de-bocht weg naar de ‘bekende’ betekenis.

Terugkerende waterdroom

Zo droomde Roos eens in de zoveel tijd dat ze niet het water in wilde. Betekenden die dromen dat ze onbewust niet in haar gevoel wilde duiken? Pijnlijk, want ze had de laatste maanden juist hard aan zelfkennis gewerkt.

Maar misschien heeft Roos een totaal andere, persoonlijke associatie bij water. En zelfs al gingen haar waterdromen over gevoel, dan zou ik toch willen weten wélk gevoel. We zetten algemeenheden opzij en gingen de droom onderzoeken.

Aan de rand van de sloot

Als eerste vertelde Roos haar laatste waterdroom in detail, van begin tot einde. Het thema in alle dromen was hetzelfde: zij moest het water in maar wilde niet.
In deze droom hadden haar vrienden met z’n allen een wedstrijd gevoetbald en waren met kleren aan in de sloot gesprongen. Roos was net aan komen lopen en stond aan de kant te kijken. De joligste van het stel wilde haar er in mee duwen, maar Roos wilde niet.
Zij had niet mee gevoetbald, had haar leukste kleren aan en moest daarna nog naar een afspraak. Ze kwam alleen maar even kijken voor de gezelligheid.
De vriend snapte daar niks van. Hij begon aan haar te trekken (‘Kom op joh, is toch leuk! Doe niet zo saai’), tot ze uiteindelijk zichzelf met één pink aan de reling vasthield.

 

Er in duiken

Daar stopte de droom. Eigenlijk was het water bijzaak, zei Roos. Het belangrijkste was het gevoel van ‘leuk mee moeten doen’. Dat gevoel kende ze van overdag, in sociale situaties. Ze wil gezellig meedoen, maar dan wel op haar eigen manier en zich niet mee laten slepen door sociale druk en de verwachtingen van anderen. In de droom was Roos heel tevreden met aan de kant staan – zo deed ze mee zonder er meteen ‘in te duiken’.

Een herkenbaar probleem, samengevat in een droomscène. Zo’n duidelijke droommetafoor kunnen we gebruiken om een oplossing te vinden. Wat had Roos in haar droom kunnen doen om het conflict op te lossen?

Een stapje terug

Harder ‘nee’ roepen zou niet helpen, want de vrienden luisterden niet. Bovendien, aan de reling vasthouden vind ik best hard tegenstribbelen en voelde heel krampachtig aan.

Roos kreeg een idee: misschien moest ze een andere positie innemen. In de droom stond ze aan de rand van de sloot, alsof ze klaar was om erin te springen. Alsof ze alleen een beetje aanmoediging nodig had. ‘Ik had ook gewoon twee stappen terug kunnen gaan staan, van de kant af. Dan was het voor iedereen duidelijk geweest dat ik alleen kwam toekijken’.

Rust

Een stapje terug doen om strijd te vermijden en duidelijkheid te scheppen. Hoe ‘zen’ wil je het hebben! Roos ging het uitproberen. Een paar weken later sprak ik haar weer, en vroeg hoe het nu ging.

‘In de ‘werkelijkheid’ kan ik dit nu bewust toepassen op verschillende situaties. Ga ik mee met de massa en wil ik dat eigenlijk wel, of kies ik voor mezelf?

Deze droomanalyse gaf rust, zei Roos, en het loslaten van de focus op het symbool ‘water’ was een eyeopener. ‘Laat je niet misleiden, maar kijk verder.’ De waterdromen stopten.

 

Elke twee maanden schrijf ik over dromen in het spirituele maandblad ParaVisie. Deze column verscheen in mei 2015. De ParaVisie met mijn huidige column ligt nu in de winkels.