Illustratie: Wieteke Koolhof, uit ‘Wat heb jij gedroomd vannacht, de kracht van denken in je slaap’

Is dromen niet gewoon een verwerkingsproces van de dag? Het antwoord is ja, maar ook nee. Want een dromend brein verwerkt informatie, maar doet nog veel meer. We voelen, zijn intuïtief, fantaseren, bedenken onzin, leven mee met geliefden en realiseren ons dat we naar het toilet moeten. In de rustige omgeving van slaap mag ons brein alle kanten op.

Remslaap, waarin we het meeste dromen, is wel essentieel voor verwerken. Uit onderzoek met scholieren en studenten blijkt: zonder remslaap is leren onmogelijk. Je kunt zelfs beter een nachtje ergens over slapen dan er de hele dag over nadenken.

Maar in de slaap doen we veel meer dan informatie verwerken, net zoals we overdag veel meer doen dan feiten opnemen. Een dromend brein is hard aan de slag, zelfs als je er niks van onthoudt. Zonder afleiding van buitenaf kan je brein ongestoord informatie koppelen en beoordelen. Omdat logica in ons slaap op een laag pitje staat, heb je geen last van ‘ja-maar-dat-kan-toch-niet’ gedachten. Dat verklaart meteen waarom dromen alle kanten uit gaan. En waarom ‘een nachtje ergens over slapen’ zo goed werkt.

Geniale inzichten

Al dat nachtelijke gebrainstorm kan warrige dromen opleveren, maar ook geniale inzichten. Keith Richards vertelt in zijn biografie dat hij de gitaarriff van Satisfaction in zijn slaap verzon. De Twilight-boeken, de Terminator-films, Kuifje in Tibet: allemaal begonnen met een droom, zeggen de makers. Je kunt ook nieuwe reflexen aanleren terwijl je gewoon doorslaapt, blijkt uit onderzoek. Of je prestaties verbeteren. Als sporters dromen van hun training bijvoorbeeld, zijn hun prestaties in de ochtend meetbaar verbeterd.

Daarnaast is er tijd om in alle rust te voelen. In dromen kunnen we niet zo goed redeneren, dus ook ons gevoel niet wegredeneren. Ratio staat op een laag pitje, maar gevoel gaat gewoon door. Stress, angst, verdriet, geluk: in je slaap komt het allemaal naar boven, vaak flink overdreven en verbeeld in de meest idiote scènes.

Het zou best kunnen dat dit nog maar een tipje van de sluier is, want het onderzoek naar ons slapende brein is nog lang niet af. Nieuwe meetinstrumenten brengen telkens nieuwe functies aan het licht. In ieder geval is al duidelijk dat we in dromen ons brein net zo hard kunnen gebruiken als overdag. Om het dan alleen maar bij verwerken te houden, dat zou wel erg saai zijn.

 

Deze blogpost verscheen eerder op WendyOnline.nl, een online magazine van Wendy van Dijk met positief nieuws, updates, wijze raad, adviezen, en inspirerende levensverhalen.

(Afbeelding: Shutterstock via WendyOnline)